top of page

Panduan Mudah untuk Rename Server 2012 AD Host Name

Saya tahu untuk rename AD Server Hostname kedengaran idea yang tidak baik, tetapi dalam beberapa kes, anda perlu, dan itulah sebabnya sebagai Server Admin, anda perlu meluangkan masa dan memikirkan apakah nama host domain untuk syarikat itu.


Tetapi kesilapan berlaku atau anda hanya mempunyai sekumpulan pelanggan yang mempunyai AD Hostname untuk persekitaran mereka dan perlu diubah. Sebagai contoh, dalam latihan ini saya ingin menunjukkan kepada anda cara untuk rename AD Server Hostname dari LON-DC1.adatum.com kepada MIZI01.cpx.local.


Sekarang, jika domain controller anda run server 2012, anda sudah baik untuk dimulakan, kerana bermula dengan tahun 2003, anda sudah boleh rename domain name anda.


** Domain Controller yang dikonfigurasikan sebagai Certificate Authority (CA) tidak boleh dinamakan semula. Oleh itu, mari kita mulakan.


1. Server 2012 saya dipanggil LON-DC1.adatum.com, dan saya akan rename kepada MIZI01.cpx.local. Nama domain Windows Server 2012 saya sebelum ini adalah adatum.com dan jika anda ingin tahu cara menukar nama domain, sila rujuk catatan terakhir saya di sini https://www.osi.com.my/post/simple-guide-how-to-rename-domain-name-in-windows-server-2012

2. Seterusnya, buka CMD dan ini adalah SYNTAX: netdom computername <currentDC FQDN> /add:<newDCName FQDN>. Di dalam cmd anda, taipkan netdom computername LON-DC1.adatum.com /add:MIZI01.cpx.local.

3. Setelah anda mendapat “The command completed successfully”, syntax seterusnya adalah: netdom computername <currentDC FQDN> /makeprimary:<newDCName FQDN>. Jadi di dalam cmd anda, taip netdom computername LON-DC1.adatum.com /makeprimary:MIZI01.cpx.local. Setelah anda mendapat "The command completed succesfully". Restart Server anda.

4. Selepas Windows Server 2012 domain server anda reboot, pergi ke System Properties dan sahkan bahawa nama host server baru anda disenaraikan.

5. Seterusnya, buka CMD dan syntax seterusnya adalah: netdom computername <newDCName FQDN> /remove:<oldDCName FQDN>. Command ini adalah untuk membuang Server Hostname yang lama iaitu LOC-DC1. Jadi di dalam CMD anda taip: netdom computername MIZI01.cpx.local /remove:LON-DC1.adatum.com dan tekan enter.

6. Langkah terakhir anda, pastikan bahawa Domain Server anda run tanpa sebarang masalah, pada CMD run command ini: dcdiag


72 views0 comments

Commentaires


bottom of page