top of page

Cloud Computing: Clouds dan perkhidmatan cloud dalam perspektif perniagaan -Bahagian 11-


Memahami ciri-ciri cloud:


Skalabiliti


Cloud computing membolehkan pengskalaan segera pada bila-bila masa, tanpa komitmen jangka panjang. Lebih banyak CPU, lebih banyak memory, lebih banyak penyimpanan kuasa kuda apabila anda memerlukannya.

Keselamatan


Keselamatan ialah salah satu kebimbangan mengenai model pengkomputeran ini.

Keselamatan menjadi faktor teras bagi organisasi yang menentukan pembekal cloud. Kebanyakan penjual cloud memberi penekanan terhadap ciri-ciri keselamatan ini.


Skala cloud yang besar dapat membantu pembekal untuk mencari pekerja yang professional dan mahir, untuk merangka langkah-langkah terbaru dan terbaik dalam mengukur dan mentadbir keselamatan, privasi dan kerahsiaan infrastruktur dan perkhidmatan anda.

Hardware Independence


Cloud computing ialah perkakasan agnostic. Ia menyediakan cara mudah untuk mengakses perkhidmatan pengkomputeran dan bebas dari perkakasan yang anda gunakan.


Model ini memberikan tahap fleksibiliti dan keterbukaan yang tinggi, berbanding terikat dengan platform perkakasan khusus yang mungkin tidak dapat menyesuaikan diri dengan perubahan dari masa ke masa.


Kos berubah (Variable costs)


Salah satu faktor yang mendesak pengguna perkhidmatan cloud computing ialah faedah kos berubah.


Dengan kos asas yang berubah, organisasi boleh dapat lebih banyak risiko.

Jika cloud computing tidak berfungsi dengan baik, mereka boleh berhenti melanggan perkhidmatan itu pada bila-bila masa.


Ia jauh lebih berisiko daripada melabur modal dan memperoleh infrastruktur atau lesen, dan harus menyimpannya, walaupun ia tidak lagi diperlukan.


Masa ke Pasaran


Kebanyakkan perniagaan mengalami tekanan yang besar untuk mempercepatkan masa ke pasaran bagi produk dan perkhidmatan baru sambil mengawal kosnya.


Dalam kebanyakan organisasi, kakitangan IT sibuk mengekalkan sistem pengeluaran yang kritikal dalam pembangunan (development), ujian dan QA server.


Cloud Computing menyediakan model penggunaan pesat yang membolehkan aplikasi boleh disiapkan dengan masa rekod dan kos yang rendah. Ia menjadikan peruntukan sumber ini dinamik dan ia boleh dilakukan sendiri.


Kini, pasukan pembangunan aplikasi boleh menguruskan server mereka sendiri.

Pengagihan Melalui Internet


Internet ialah salah satu komponen infrastruktur pengkomputeran yang boleh dipercayai.

Internet anda kadang-kala mengalami masalah. Tetapi jika dibandingkan dengan kadar kegagalan disk driver, memory, unit penyejukan, backup power dengan pusat data dalaman anda, uptime internet masih dikira jauh lebih tinggi.


Sebagai tambahan untuk uptime, kaedah menyediakan sumber pengkomputeran melalui Internet, secara tidak langsung dapat menjimatkan masa dan kos.


131 views0 comments

Comentarios


bottom of page